“Pink Panther Award 2012” voor Nathalie Cardinaels

Nieuw onderzoek naar het verbeteren van de levenskwaliteit na borstkanker

 

2 februari 2012 - Vzw Think-Pink, de nationale borstkankercampagne, reikt de jaarlijkse “Pink Panther Award 2012” uit aan Nathalie Cardinaels, klinisch psychologe en gedragstherapeute verbonden aan het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en auteur van het boek

 

Mindfulness bij borstkanker” (Acco, 2011). Met deze award wil Think-Pink een persoon in de bloemetjes zetten die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor de strijd tegen borstkanker in België. Vorig jaar ging de prijs naar de Brusselse Professor Fabienne Liebens, verbonden aan het Bordetinstituut in Brussel. Aan de prijs is er voor de laureate een Pink Diamond verbonden maar vooral een prijs van 10.000 euro die de laureate mag toewijzen aan een nieuw onderzoeksproject in België.

 

Eén op negen vrouwen in ons land loopt het risico ooit in haar leven borstkanker te ontwikkelen. Elk jaar krijgen bijna 10.000 vrouwen in België te horen dat ze borstkanker hebben. 7 vrouwen per dag sterven hieraan. Wanneer je ermee geconfronteerd wordt, komt er veel op je af. Zelfs na de behandeling is het zoeken hoe je leven opnieuw op te nemen. Met het nieuwe boek, “Mindfulness bij borstkanker”, heeft klinisch psychologe Nathalie

 

Cardinaels zo veel mogelijk antwoorden proberen te formuleren op de vele vragen die zich stellen wanneer je met borstkanker wordt geconfronteerd. Het boek is gebaseerd op de vele ervaringen van begeleidingen en behandelingen tijdens en na borstkanker.

 

Er wordt hierbij ook aandacht geschonken aan nog te doorbreken taboes zoals borstkanker bij mannen of intimiteit en seksualiteit na borstkanker. Er worden tips aangereikt aan de persoon met borstkanker én aan de omgeving, waaronder dierbare naasten maar bijvoorbeeld ook de werkgever en huisarts.

 

Naast een praktische gids tijdens en na de behandelingen, wordt ook uitgebreid aandacht geschonken aan het emotionele aspect van de ziekte, met behulp van mindfulness. Mindfulness bij borstkanker staat hierbij voor het vinden van rust in de onrust, het leren omgaan met heftige ervaringen in plaats van er bang voor weg te vluchten. Je leert je leven terug in handen te nemen ondanks heftige gedachten en emoties en je leert loslaten wanneer dat nodig is.

 

Omdat nazorg na kanker ook van groot belang is, wordt nu voor het eerst onderzoek opgestart in België naar hoe de levenskwaliteit te verbeteren van vrouwen met borstkanker die hormoontherapie krijgen. Tegenwoordig is niet alleen overleven nog van tel, maar ook het belang van een kwalitatief leven na je behandelingen. Met dit onderzoek wil men nagaan in welke mate mindfulness je kan helpen omgaan met de vervelende menopauzale klachten ten gevolge van de hormoontherapie. Een probleem waar jaarlijks duizenden vrouwen mee geconfronteerd worden in ons land, maar dat nog niet altijd de aandacht van de omgeving (familie, collega’s, medisch personeel) krijgt die het verdient. Dit nieuw onderzoeksproject zal gecoördineerd worden vanuit het Jessa Ziekenhuis te Hasselt en wordt gefinancierd door Think-Pink. De prijs verbonden aan deze award is hiervoor een eerste engagement. Bij dit onderzoek worden mogelijk verschillende ziekenhuizen in het land betrokken.

 

 

Het boek “Mindfulness bij borstkanker” is te koop via www.think-pink.be, www.uitgeverijacco.be en kan besteld worden in alle boekhandels.

 

Meer informatie op www.think-pink.be. Heidi Vansevenant, voorzitter vzw Think-Pink via 0474 950 716, Luc Colla, communicatiemanager Jessa Ziekenhuis via 011 30 82 14.

 

 

CV Nathalie Cardinaels

·        klinisch psychologe en gedragstherapeute

·        voltijds werkzaam op het borstcentrum in Jessa Ziekenhuis, Hasselt; daar de mindfulnesstrainingen voor mensen met kanker opgestart en uitgebouwd

·        oprichtster en coördinator psychologenpraktijk De Meiboom in Hasselt; vanuit de praktijk in samenwerking met de Stichting tegen Kanker (psycheques)

·        gastdocente PHL over mindfulness (studenten verpleegkunde: mindfulness introductie; postgraduaat oncologie: mindfulness in de oncologie)

·        auteur van het boek “Mindfulness bij borstkanker” (Acco, 2011)

 

Werk binnen het borstcentrum:

·        mensen opvolgen en ondersteunen tijdens en na de behandeling van borstkanker

·        op regelmatige basis lezingen geven over hoe omgaan met borstkanker, hoe mindfulness gebruiken in de verwerking van kanker, … voor inloophuis Hasselt, zelfhulpgroepen, vrijwilligers, personeel ziekenhuis, …

·        opstart en uitwerking van mindfulness-based stress reduction trainingen voor mensen met kanker, na de behandelingen

·        introductie Welbevindenmeter (signaleringslijst, nagaan hoe het met de mensen gaat tijdens en na de behandelingen en of ze psychosociale ondersteuning nodig hebben vanuit het ziekenhuis), in het kader van nazorg na de operatie; wordt verstuurd 6 weken en 6 maanden na de operatie; 50% response rate

·        2012: opstart onderzoek “Verbeteren van QoL (levenskwaliteit) bij nevenwerkingen van hormoontherapie bij vrouwen met borstkanker”: invloed van mindfulness-based stress reduction training op levenskwaliteit bij vrouwen die last hebben van nevenwerkingen van hormoontherapie na de klassieke behandelingen van borstkanker (dankzij steun van Think Pink en dankzij financiële bijdrage via Pink Panther Award)