FIBROMYALGIE:

HET BELANG VAN LEVENSGEWOONTEN

 

Fibromyalgie is en blijft een mysterieuze aandoening die voorkomt bij ongeveer 300.000 Belgen, vooral vrouwen. Bij gebrek aan curatieve behandeling kunnen bepaalde levensgewoonten bijdragen tot het bestrijden van de pijn waar de patiŽnten elke dag mee kampen.

 

 

Fibromyalgie: elke dag diffuse pijn

 

Fibromyalgie is een pijnlijk chronisch syndroom dat het gevolg is van een centrale ontregeling van de pijnperceptie. De oorzaken van fibromyalgie zijn nog onbekend.

De aandoening gaat gepaard met diffuse pijn en algemene vermoeidheid.

Meestal is er ook sprake van andere symptomen die al net zo pijnlijk of hinderlijk zijn: migraine, slaapstoornissen, buikpijn, prikkelbare darm syndroom, geheugenstoornissen, concentratieproblemen, angst, depressie, restless legs syndroom, droge ogen, het niet verdragen van koude, genitale stoornissen en problemen met de urinewegen, een gevoel van stijfheid, tintelingen, vooral ter hoogte van handen en voeten, gevoeligheid voor temperaturen en allergische reacties ten aanzien van bepaalde voedingsmiddelen, geneesmiddelen of andere allergenen, enz.

 

Er is voorlopig nog geen curatieve behandeling voor fibromyalgie.

De zorg berust hoofdzakelijk op het verlichten van symptomen, maar het aannemen van goede levensgewoonten kan ook bijdragen tot een betere levenskwaliteit, net zoals dat het geval is bij patiŽnten die aan andere chronische ziekten lijden.

 

Lichaamsbeweging

 

Als men 'overal' pijn heeft, gaat men fysieke activiteiten beperken. Het is een natuurlijke reflex, maar een foute reactie. Een programma met lichaamsoefeningen kan bijdragen tot het verlichten van pijn.

Maar overdrijven is ook niet goed.

De beoogde inspanningen moeten haalbaar zijn en realistisch en ze moeten opgesplitst worden in functie van de variatie van de symptomen.

PatiŽnten kunnen bijvoorbeeld twee keer per week stevig gaan stappen, een half uurtje per dag stretchen, yoga doen of twee a drie keer per dag tijd maken voor ademhalingsoefeningen.

 

Voeding

 

Stimulerende voedingsmiddelen moeten vermeden worden: thee, koffie, cola, alcohol. 

De voeding moet gevarieerd zijn en veel anti-oxydanten bevatten. Veel vers fruit en verse groenten dus.

 

Slaap

 

Mensen met fibromyalgie hebben vaak een sterk verstoorde slaap.

Een aantal eenvoudige regels kunnen vermijden dat men een beroep moet doen op slaapmiddelen.

Om het verlies aan slaap te compenseren kan men overdag korte dutjes plannen van ongeveer vijftien minuten. De inspanningen moeten ook over de dag verdeeld worden.

 

Ontspanning

 

Om negatieve gevoelens, neerslachtigheid en gevoelens van depressie tegen te gaan, moeten overdag pauzes en momenten van ontspanning ingebouwd worden.

 

De omgeving

 

Het bestrijden van isolement en onbegrip kan ook bijdragen tot de verbetering van de symptomen van fibromyalgie.

De rol van naasten is essentieel, ze kunnen eenvoudigweg erkennen dat de ziekte en de symptomen ervan bestaan.

 

 

17/10/2006

Isabelle Eustache, aangepast door C. De Kock, gezondheidsjournaliste

Mededeling van het Laboratoire de Rhumatologie Appliquťe, september 2006.

 

 FIBROMYALGIE : gelezen op :
http://www.e-gezondheid.be/magazine/article.asp?idarticle=13936&idrubrique=404&&urlnew=0

 

 

Lees ook : FIBROMYALGIE