27 mei 2008

Wellness Convention 2008 wederom een succes

 

 

Op dinsdag 27 mei 2008 vond de tweede editie van de Wellness Convention plaats. De Wellness Convention is een toonaangevend platform voor alle belanghebbenden uit de Wellness industrie en is een initiatief van de Wellness Foundation die in samenwerking met verschillende organisaties zoals Technogym wordt georganiseerd.

De vorige Wellness Conventie trok meer dan 500 deelnemers en ook dit keer was de zaal zo goed als vol. Onder het overkoepelende thema ‘’Trends en ontwikkelingen in de gezonde leefstijl’’ kwamen diverse onderwerpen aan bod.

 

De conventie werd geopend door een adembenemende demonstratie van niemand minder dan de ‘’Lord of the Rings’’ Yuri van Gelder. Zijn mentale kracht stond tevens symbool voor het thema van de dag: Een gezonde leefstijl bereik je alleen met eigen inzet en doorzettingsvermogen. Nadat Humberto Tan iedereen welkom heette was het woord aan Marcel Sturkenboom (directeur NOC*NSF) die het programma officieel opende met een pleidooi om van Nederland een echt sportland te maken en te streven naar de Olympische Spelen in Nederland in 2028.

 

Na de officiële opening werd een zeer breed kader van onderwerpen toegelicht door diverse sprekers.

 

Professor Viroli van Princeton University USA lichtte zijn boek ‘Wellness – History and Culture of Living Well’ toe. In een filosofisch betoog benadrukte hij met name de wens van de huidige consument om alles snel, direct en op een zelf gekozen tijdstip te kunnen kopen en consumeren. Dit is niet mogelijk met Wellness, omdat je hier moeite en inspanning voor moet doen. Hij gaf ook een historische reflectie op het onderwerp met voorbeelden uit de Griekse en Romeinse tijd.

 

Clémence Ross van Dorp (directeur NISB) gaf met name het economische gewicht aan van een actieve leefstijl en kon vanuit haar politieke achtergrond als staatssecretaris een goede vertaalslag maken naar het beleid dat nu onder andere bij het NISB wordt uitgevoerd. Ondanks het feit dat 63% van de Nederlanders aangaf de norm 30 minuten bewegen per dag te halen, bleek in de zaal dat dit waarschijnlijk niet gehaald wordt. Interessant was de onderverdeling naar beroepsgroepen, waar met name beleidsmakers het slechtste scoorden op deze norm. Werkgevers en het bedrijfsleven hebben dan ook een belangrijke rol om dit percentage dat de norm haalt te verbeteren.

 

Arné van den Boom, commercieel directeur van Achmea Zorg gaf aan dat er in zorgverzekeringen net zo’n lage marge gemaakt wordt als bij supermarkten, namelijk 1%. De paradox waar de verzekeraar voor staat is dat preventie kosten slechts uitstelt tot later. Toch zag hij ook in zijn eigen organisatie en bij het bedrijfsleven de noodzaak om initiatieven te nemen om werknemers meer vitaliteit te geven. Graag ziet hij ook fitness of de beweegkuur van minister Ab Klink in de basisverzekering komen.

 

Jos van Wezenbeek, marketing development manager van Campina gaf aan hoe zijn bedrijf inspeelt op de groeiende vraag naar gezonde zuivelproducten. Een duidelijke conclusie die ook breder toepasbaar is voor andere producten en diensten in de Wellness branche, was dat er door de tijd een verschuiving is van rationele argumenten naar meer emotionele beleving en in het geval van voedingsmiddelen smaak die uiteindelijk het succes van een product bepalen.

 

Met veel enthousiasme presenteerde Léon Wennekes het educatieve entertainment project Corpus, dat na een zeer lange voorbereiding nu het succes krijgt dat het verdient. Hij gaf een kijkje achter de schermen en benadrukte hoe belangrijk het is voor mensen om zich eerst bewust te zijn van hun eigen lichaam voordat zij openstaan voor de boodschap om dit goed te onderhouden. Bij de kinderen die in het gaming tijdperk leven, moet het eerst zeer entertainend zijn voordat zij openstaan voor informatie. Dit lukt bij Corpus zeer goed.

 

Tijdens de pauze kreeg men de mogelijkheid om een rondleiding te volgen op het topsportcentrum Papendal.

Na de pauze maakte het programma plaats voor een interview met Piet Boon. Na het interview dat werd afgenomen door Humberto Tan volgde een lezing over de trends op het gebied van Wellness gepresenteerd door Goos Eilander, directeur van Trendbox.

 

In de break out sessies werden respectievelijk de Europese fitnessmarkt en het praktijkvoorbeeld CIRO op biomedisch gebied toegelicht. In dit centrum worden patiënten met chronisch orgaanfalen op een unieke, wetenschappelijk onderbouwde manier begeleid en geholpen. Het sluitstuk stond in het teken van Topsport en de Olympische Spelen in Beijing. Na de presentatie van Prof. Saris over de hoogstaande ontwikkeling van healthfoods voor topatleten, die ook toegepast kunnen worden voor bredere doelgroepen, schoven Charles van Commennée, chef de mission, Tjeerd de Vries, arts van het Nederlands team en Chiel Warners, tienkamper, aan in de bank. Humberto Tan stelde vragen over de laatste ontwikkelingen en voorbereidingen voor de Olympische spelen, maar slaagde er niet in een voorspelling van het aantal medailles los te krijgen van Charles van Commennée. Wel kreeg het publiek een goed inzicht in de complexiteit van deze ‘operatie’ waarbij 400 sporters 3 weken lang samen moeten leven en de topprestatie moeten leveren waar zij al 4 jaar en langer naartoe werken.

 

Hiermee kwam een eind aan een zeer informatieve bijeenkomst, waar ook met vakgenoten uitgebreid van gedachten gewisseld kon worden.

 

Yuri van Gelder en Humberto Tan

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

 

Technogym Benelux B.V.

Rhijnspoor 259

2901 LB  Capelle a/d IJssel

www.technogym.com

 

 

Tel.:                        +31 (0)10-4223222

Fax:                        +31 (0)10-4222568

Email:                    marketing_blx@technogym.com