http://misc.emsecure.net/images/Uniweb/Mail20091222/NL/belgische-brandwondenstichting-logo.gif

lotto logo

Stichting van openbaar nut KB 16-05-1986

Partner van de Stichting

Kinderen met brandwonden: het sprookje van het meisje Duyen


Toen ze anderhalf jaar was werd Duyen slachtoffer van een aanslag op haar familie en werd ze overgoten met zwavelzuur waardoor ze gruwelijke brandwonden opliep aan haar gelaat, haar romp, armpjes en beentjes. Ze werd in Vietnam opgenomen in een ziekenhuis, waar men niet bij machte was iets aan haar wonden te doen. Via een kleine Nederlandse stichting, "Medische Hulp voor Kinderen", gerund door de familie Van Ginneken uit Roosendaal, werd Duyen naar Nederland gebracht in januari 2001. Die familie heeft haar ook geadopteerd.

Dank zij tussenkomst van Belgische dokters werd zij in een Belgisch brandwondencentrum opgenomen. De eerste ingreep in ons land werd uitgevoerd in mei 2001. Ondertussen is Duyen 83 keer geopereerd. Toen het tijd werd om naar school te gaan vond Duyen geen plaats in het normale onderwijs en kwam ze terecht in een school voor fysiek en/of mentaal mindervalide kinderen. Omdat ze zich niet op haar plaats voelde in die school, werd ze getest en bleek dat ze over een meer dan gemiddelde intelligentiequotiŽnt beschikte. Ze is nu terecht gekomen op een Belgische school waar ze zeer goed opgevangen wordt en waar ze ook zeer gelukkig is. Ze is een meer dan volwaardig lid van haar nieuwe gezinnetje en is nu eigenlijk een Nederlands kindje met een ietwat donkere huidskleur en uiteraard ook nog haar brandwondenlittekens. Ze weet perfect dat ze anders is dan andere kinderen en heeft het vaak nog moeilijk met reacties van mensen op haar uiterlijk. Alhoewel haar gelaat al erg veel beter geworden is staat ze toch nog voor tientallen operaties (neus, oor, oogleden, ogen...).

http://misc.emsecure.net/images/Uniweb/Mail20091222/NL/duyen-mail.jpg

Misschien vindt u dit helemaal geen sprookje en dat is begrijpelijk - het is al geen sprookje omdat het een echt en waar verhaal is. Het is wel een sprookje omdat, als Duyen niet ontdekt was geworden in Vietnam, ze nu al niet meer zou leven. Het is een sprookje omdat ze een ongelooflijk liefdevol gezin (van haar adoptiefamilie) heeft gevonden waar ze erg goed in functioneert. Het is ook een sprookje omdat men er in zal lukken van haar uitzicht nog danig te verbeteren. Het is ook een sprookje omdat zij, ondanks haar beperkingen, het leven kan leiden van een doorsnee negenjarige: ze gaat naar school, ze gaat naar de film, ze is verzot op feeŽn en prinsesjes, haar familie is verzot op haar.

Natuurlijk valt er af en toe een schaduw over haar geluk. Niet alleen als ze in de spiegel kijkt. Duyen weet dat er haar nog tientallen operaties te wachten staan. Haar neus, haar oor, haar ogen en oogleden,... de dokters hebben echt nog wel wat werk voor de boeg!
Maar ze weet ook dat haar pleegouders die dure behandelingen kunnen betalen.

Lang niet iedereen kan dat. Van de kinderen die ze ontmoette in het brandwondencentrum, zag Duyen er keer op keer afhaken. Bijna de helft van kinderen met brandwonden komt uit kansarme gezinnen (niet verwonderlijk als men weet dat de wooninfrastructuur van minder gegoede landgenoten niet beantwoordt aan de basis brandveiligheidvereisten).

De Belgische BrandwondenStichting is er door voortdurend lobbywerk in geslaagd een deel van de kosten van verzorging in een brandwondencentrum te laten terugbetalen door het RIZIV. Maar eens de ziekenhuisdeuren achter de slachtoffers gesloten, staan ze er alleen voor. Een grote groep van slachtoffers heeft geen toegang tot de basisverzorging van brandwonden, haakt af en komt terecht in een uitzichtloos isolement. Voor kinderen betekent dit tientallen jaren leven in de marginaliteit.

Die kinderen zijn aangewezen op giften van donateurs, op uw gift. Uw financiŽle bijdrage op rekening 734-0123456-81 is voor deze kinderen zonder meer levensreddend.

 

http://misc.emsecure.net/images/Uniweb/Mail20091222/NL/steunpatienten.gif

Als dank voor het mooi kerstcadeau ontvangt elke donateur de nieuwe interactieve preventie-cd met praktische adviezen om zijn woning brandveiliger te maken en nuttige tips om zelf brandwonden te vermijden (preventieprogramma gesponsord door KBC).

Hartelijk dank en de beste wensen voor een gezond en voorspoedig 2010!

Met Vriendelijke Groeten,

Signature Johan De Jager

Johan de Jager,
Gedelegeerd Bestuurder