Mobilisaties en manipulaties van extremiteiten
Deel 1 Bovenste extremiteit en deel 2 Onderste extremiteit

 

Author: Beernaert A.

Publisher: Standaard Uitgeverij

ISBN: 9789034194145

Pages: 500

Product type: Book

Series: STANDAARD UITGEVERIJ - Reeks Oefentherapie

Publication date: September 2011

Price: € 66.00

 

 

Details

Mobilisaties en manipulaties van de extremiteiten geeft de kinesitherapeut/fysiotherapeut en de manueel therapeut een duidelijk overzicht van de meest bruikbare mobilisatie- en manipulatietechnieken van de extremiteiten in de klinische praktijk. Naast de specifieke mobilisatietechnieken bespreken de auteurs ook een aantal harmonische technieken. Deze passieve oscillerende mobilisaties zijn bij heel veel patiënten nuttig wegens hun pijninhiberende en anti-inflammatoire werking. Per gewricht komen de ‘mobilizations with movement’ aan bod. Deze technieken hebben de laatste jaren hun plaats gevonden binnen het arsenaal aan technieken dat de kinesitherapeut/fysiotherapeut kan aanwenden bij de behandeling van musculoskeletale aandoeningen. Ook de manipulatieve technieken worden uitgebreid besproken.

 

Het eerste boek gaat kort in op de principes, de biomechanica en de theoretische achtergrond van mobilisaties en manipulaties. Een schets van het gebruik van deze technieken binnen een klinisch redeneermodel vormt de overgang naar het praktische gedeelte.

 

De volgende drie hoofdstukken bespreken de technieken van de bovenste extremiteit: de schouder, de elleboog en de hand en pols. Elk hoofdstuk beschrijft de specifieke technieken voor een gewricht stap voor stap met een bespreking van de uitvoering. Een of meer foto’s illustreren elke techniek.

 

In het tweede boek komen de technieken van de onderste extremiteit op dezelfde manier aan bod. Ook hier beschrijven drie hoofdstukken de technieken die gebruikt kunnen worden voor de behandeling van de heup, de knie en de enkel en voet.

 

Deze boeken zijn een must voor iedere therapeut die op een doeltreffende manier de perifere gewrichten wil mobiliseren en manipuleren.

 

A. Beernaert, A. Cools, P. De Buck, P. Roosen, F. Van DeSteene, D. Van Tiggelen