Architectonica · Een thuis voor mensen met dementie
Erik Stroobants en Patrick Verhaest

 

 

cover Architectonica

ISBN: 9789491297120

2012

i.s.m. Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

paperback (21 x 29,7 cm)

304p.

volledig in kleur, geïllustreerd

prijs: € 37.50

 

Journalist Erik Stroobants ging gedurende twee jaar op zoek naar goede praktijken in de Vlaamse woonzorgcentra en dat leverde een uniek overzicht op. Erik Stroobants: “Dé goede praktijk heb ik niet gevonden, maar ik heb wel zorgvoorzieningen leren kennen die bewust met hun vormgeving zijn omgegaan. We hebben hen te boek gesteld en maakten een koppeling met de wetenschappelijke inzichten van vandaag.”

 

 

 

 

Hoe moet een woonzorgcentrum er uitzien om mensen met dementie er zich thuis te laten voelen? Aan welke vereisten moet het gebouw beantwoorden om ze er hun weg te doen vinden en te laten aarden? Hoe kan je door vormgeving en inrichting van dewoonomgeving ervoor zorgen dat mensen met dementie goed wonen?
Met deze vragen ging Erik Stroobants naar twintig woonzorgcentra tussen Veurne en Hamont-Achel. Zijn reportages en interviewsmet tekst, uitleg, foto's en plannen lees je in het eerste deel van dit boek.   
Patrick Verhaest vond antwoorden op vragen overdementievriendelijk bouwen en inrichten in resultaten vanwetenschappelijk onderzoek en stellingen van deskundigen. Beginnen doet hij met 'wat is dementie?' en eindigen met 'contacten bevorderen'.

Architectuur verenigt als kunst en wetenschap op een evenwichtige manier schoonheid, stevigheid en bruikbaarheid. Tonica is in de muziek de grondnoot. Het grondakkoord dat daarop gebouwd is, straalt rust uit. 'Architectonica' zorgt voor een thuis voor mensen met dementie.

Met een voorwoord van Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, en van Wino Baeckelandt, waarnemend voorzitter van de raad van bestuur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw. www.dementie.be

 

Meer info over het boek:

inhoud

woord vooraf

inleiding

fragment